Σε χιλιάδες παιχνίδια ανα τον κόσμο, καθημερινά παρατηρούνται από τους «ειδικούς» διαιτητικά εγκλήματα. Κάποια πέναλτι που δεν είναι, ένα γκολ που ήταν καθαρό και ακυρώθηκε ως offside.Τι γίνεται όμως όταν η λέξη έγκλημα αποκτά την πραγματική της σημασία;
Στις 2 Φεβρουαρίου στο γήπεδο του Port Saint της Αιγύπτου η τοπική Αλ Μασρί υποδεχόταν την Αλ Αχλί για το Πρωτάθλημα. Στο αγωνιστικό μέρος οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν με (1-3).
Οταν το παιχνίδι ήταν στο (1-2) ο διαιτητής ακύρωσε καθαρό γκολ της γηπεδούχου ομάδας. Αυτο το τέρμα στάθηκε αφορμή να ξεσπάσει ένας μικρός πόλεμος ανάμεσα στους υποστηρικτές της Αλ Μασρί και τους αστυνομικούς. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθούν 74 ζωές. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό.
Στις 24 ΜαΪου το 1964 στο στάδιο Nacional στην περιοχή Lima του Περού διεξήχθη ο αγώνας Περού-Αργεντινή για το προολυμπιακό τουρνουά.Στο πρώτο ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με (1-0). Στο δεύτερο μέρος το Περου ισοφάρισε,το γκολ όμως ακυρώθηκε λανθασμένα ως offside.
Οι οπαδοί εκνευρισμένοι από την απόφαση εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο. Η αστυνομία για να αντιμετωπίσει τους εισβολείς χρησιμοποίησε δακρυγόνα. Όμως οι θύρες εξόδου του γηπέδου ήταν κλειστές. Έτσι 300 άτομα πέθαναν από ασφυξία.
Επομένως μια κακή διαιτησία άθελά της μπορεί να διαπράξει μια τραγωδία, γι’ αυτό καλό θα ήταν οι διαιτητές να προσέχουν τι σφυρίζουν… Έρχεται και ντέρμπι της φωτιάς σύντομα. Μην καούμε κιόλας.
Μ for Manos



